Categorie: <span>Acupunctuur</span>

hooikoorts en acupunctuur Den Haag

Hooikoorts en acupunctuur

Pollen zweven weer in de lucht, gras volop in de bloei en bomen die groeien. Dat kan maar één ding betekenen: hooikoorts. Jeukende of een verstopte neus, branderige ogen, droge of branderige keel. Wie last heeft van hooikoorts herkent het wel. Tussen de maanden februari en september bloeien de meeste grassen, planten en bomen. Dus zal je in deze periode ook de grootste kans op hooikoortsverschijnselen hebben. Echter zal je tussen mei en juni de piek van het hooikoortsseizoen ervaren, gezien de grassen bloeien. Maar wat kan je doen tegen de hooikoorts? Wat als je de meeste hulpmiddelen al hebt geprobeerd, maar je hebt nog steeds last van hooikoorts? Het antwoord: acupunctuur tegen hooikoorts. Uit onderzoek blijkt namelijk dat acupunctuur positieve voordelen met zich meebrengt. Wil je meer weten over dit verband? Lees gauw verder.

Wat zijn hooikoortsklachten?

Voor we ingaan op de werking van acupunctuur op hooikoorts is het handig om erachter te komen welke klachten er kunnen optreden bij hooikoorts. De onderstaande klachten kunnen ook door iets anders veroorzaakt zijn, denk hierbij aan huisstofmijtallergie of kattenallergie. Er is sprake van hooikoortsklachten indien bloemen, bomen en grassen bloeien.

 • jeukende ogen
 • tranen
 • een droge keel, soms met kriebelhoest.
 • jeuk aan de neus
 • benauwdheid
 • piepend geluid bij het ademhalen
 • verstopte neus
 • snotneus
 • niezen
 • een vol gevoel in het hoofd
 • koortsig gevoel
 • moe

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op allergenen die binnen of buitenshuis aanwezig zijn, zoals pollen, stofmijt, of kleine huid- en speekselvlekjes die worden afgescheiden door katten, honden en andere dieren met een vacht of veren (huidschilfers van huisdieren).

Acupunctuur en hooikoorts

Een onderzoek uit februari suggereert dat acupunctuur een positief effect op mensen met hooikoorts heeft. Zo hadden de mensen uit de studie minder last van hooikoorts nadat ze acupunctuursessies hebben ondervonden. Verder hebben veel studies aangetoond dat acupunctuur helpt bij het verlichten van verschillende soorten pijn, zoals migraine en rugpijn, en ook bij het behandelen van misselijkheid en braken na een operatie of chemotherapie. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde werkt acupunctuur door het stimuleren van bepaalde punten op de huid, waarvan wordt aangenomen dat ze de energiestroom, of “qi” (spreek uit als “chee”), door het lichaam beïnvloeden.

Of u nu paar maanden per jaar chronisch aan lijdt of één keer per jaar last hebt van hooikoorts met de voortzetting van nieuw bewijsmateriaal lijkt acupunctuur een uitstekende optie te zijn om de ernst van de symptomen te helpen beheersen. Acupunctuur wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als een veilige en effectieve natuurlijke optie om te helpen bij de frequentie en de ernst van de symptomen van hooikoorts en/of allergische rhinitis, zonder geassocieerde neveneffecten zoals slaperigheid.

Chinese kruiden en hooikoorts

Uit onderzoek blijkt dat Chinese kruiden zeer effectief zijn bij de behandeling van allergieën. Chinese kruiden kan dus als een alternatief geneesmiddel gebruikt worden om hooikoorts te verminderen of te bestrijden. Om de hoofdoorzaak van hooikoorts te behandelen, is het nodig om de Qi te versterken en dat kan door middel van traditionele Chinese kruiden.

Maak nu een afspraak

Wil je niet van alles proberen of heb je van alles geprobeerd maar het lukt niet om van je hooikoorts af te komen. Maak makkelijk en eenvoudig een afspraak bij ons voor een acupunctuur sessie. Acupuncturist Li veel succes gehad met het behandelen hooikoorts patiënten. Wij hopen natuurlijk dat we meer mensen hiermee kunnen helpen. Vaak worden acupunctuur behandelingen ook door uw zorgverzekeraar vergoed, voor meer actuele informatie raadpleeg de zorgwijzer.

Long COVID-19

Long COVID-19 en Acupunctuur

De meeste mensen die Covid oplopen, worden niet ernstig ziek en worden relatief snel beter. Echter, hebben sommigen langdurige problemen nadat ze hersteld zijn van de oorspronkelijke infectie – zelfs als ze in eerste instantie niet erg ziek waren. Volgens het RIVM hebben sommige mensen langdurige klachten na een SARS-CoV-2 infectie. Dit wordt “Long COVID” of “PASC” genoemd: Post-Acute Sequelae of SARS-C0V-2. Deze symptomen kunnen enkele weken na COVID-19 maar soms ook enkele maanden aanhouden.

Lees meer
tabak

Acupunctuur en Stoppen Met Roken

Roken kun je ook wel omschrijven als een nicotineverslaving, het is een complexe verslaving met zowel psychologische als fysieke componenten. Stoppen met roken is niet zo eenvoudig als je zou denken , denk maar aan het oude grapje van Mark Twain: Quitting smoking is easy. I’ve done it a thousand times.” Er zijn wel duizend behandelingen beschikbaar om te helpen stoppen met roken. Wanneer we een groot aantal behandelingen hebben om uit te kiezen, betekent dit dat we geen enkele zekere manier hebben om het probleem te behandelen.

Ondanks het ontbreken van één “wondermiddel” om nicotineverslaving te behandelen is het mogelijk om een groot aantal behandelingen te volgen of om bepaalde hulpmiddelen te gebruiken. De hulpmiddelen die hiervoor bijvoorbeeld voor gebruikt kunnen worden zijn vormen van nicotinevervanging en andere medicijnen. Echter is er een alternatief, dit is door een acupunctuur behandeling te volgen. Er is geen reden om acupunctuur niet eens te proberen bij het stoppen met roken, uit onderzoek blijkt namelijk dat het een hele hoop voordelen met zich meebrengt. In dit artikel laten wij je alles zien wat je maar moet weten over accupunctuur en stoppen met roken.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een complementaire medische behandeling waarbij bepaalde punten op het lichaam worden gestimuleerd, Dit wordt meestal gedaan met een naald die relatief diep in de huid dring om zo pijn te verlichten of om verschillende gezondheidsaandoeningen te behandelen. Deze naalden doen eigenlijk geen zeer, het is dan ook echt niet iets om vang voor te zijn. Wel is het zo dat een acupunctuur behandeling in het begin een beetje raar aan kan voelen, echter ben je hier na een paar keer al aan gewend. De acupunctuur is millennia geleden in China ontwikkeld, uit talrijke recente studies van wetenschappers in Europa en de Verenigde Staten is gebleken dat acupunctuur in ieder geval effectief is bij de behandeling van pijn en misselijkheid. Over de jaren heen zijn er dan ook steeds meer acupunctuur praktijken in ons land bij gekomen, steeds meer mensen maken kennis met deze bijzondere Chinese geneeswijze.

Een van de grootste studies tot nu toe over acupunctuur en chronische pijn – een meta-analyse van 29 goed uitgevoerde studies waarbij bijna 18.000 patiënten betrokken waren die in oktober 2012 gepubliceerd werd in het  Archives of Internal Medicine – ontdekte dat acupunctuur effectief is voor de behandeling van chronische pijn. De onderzoekers doen ook onderzoeken om te bepalen of acupunctuur kan helpen bij het behandelen van depressie, angst en mogelijk zelfs kanker. Dit laat wel zien dat wel zien dat we steeds meer te weten komen over deze unieke vorm van behandelingen. Maar laten we teruggaan naar het toepassen van acupunctuur voor het stoppen met roken.

Wat is een nicotine withdrawal?

Voordat we ingaan op de werking van acupunctuur voor het stoppen met roken is het handig om wat meer te weten te komen over het stoppen met roken in het algemeen. Mensen die willen stoppen met roken proberen zoals gezegd van een nicotine verslaving af te komen De drug nicotine is wat roken verslavend maakt. Het kan een breed scala aan effecten hebben op de hersenen, zoals:

 • een stimulerende stemming
 • vermindering van depressie
 • vermindering van de prikkelbaarheid
 • verbetering van de concentratie en het kortetermijngeheugen
 • het produceren van een gevoel van welzijn
 • verminderde eetlust

Nicotine kan net zo verslavend zijn als andere drugs, waaronder alcohol, cocaïne en morfine. Naast nicotine zitten er in tabak ongeveer 70 carcinogenen. Deze chemische producten kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, waaronder ziekten zoals longkanker, hartkwaal, en hartfalen. In een poging om deze ziekten te voorkomen, proberen miljoenen rokers elk jaar te stoppen met roken. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, zegt 68 procent van de rokers dat ze vanaf 2015 volledig willen stoppen met roken. De withdrawal van de nicotine maakt het moeilijker om op te houden met roken. De symptomen van een nicotine-withdrawal kunnen binnen 30 minuten na het laatste gebruik van tabak beginnen, deze zijn afhankelijk van het verslavingsniveau. Factoren zoals hoe lang je al tabak rookt en hoeveel tabak je dagelijks rookt, zijn van invloed op de ernst van de symptomen. Symptomen van een nicotine-withdrawal  zijn onder andere:

 • intense verlangen naar nicotine
 • tintelingen in de handen en voeten
 • zweten
 • misselijkheid en buikkramp
 • constipatie
 • hoofdpijn
 • hoesten
 • keelpijn

Deze symptomen nemen na verloop van tijd af, echter zullen ze na een paar dagen wel hun piek bereiken. Wanneer je over deze piek heen bent zal het al een stuk eenvoudiger zijn om de sigaret links te laten liggen. Het punt is alleen dat veel mensen niet zelf op dit kantelpunt terecht komen, zij hebben hier hulp bij nodig. Dit is dan ook precies waar de acupunctuur een belangrijke rol kan gaan spelen. Hieronder laten we je zien wat de rol van een acupuncturist is bij het helpen met stoppen met roken.

Wat doet de acupuncturist voor het stoppen met roken?

Een acupuncturist richt zich op bepaalde gebieden van het lichaam voor verschillende aandoeningen. Als het gaat om het helpen van rokers om te stoppen met roken, zijn de drukpunten in de oren bijzonder effectief bij het onderdrukken van de drang naar de sigaret. De National Acupuncture Detoxification Association ondersteunt een heel protocol rond deze set van oor drukpunten voor verslaving. Tussen de acupunctuurbehandelingen door kunnen patiënten thuis ‘oor zaden’ gebruiken, een vorm van acupressuur. Dit houdt in dat er kleine balletjes op het oor worden geplaatst met plakband in de doelgebieden. Deze techniek stelt patiënten in staat om zichzelf te behandelen door druk uit te oefenen op punten op het oor om de drang om te roken te verminderen.

Er is een hele hoop onderzoek gedaan naar het gebruik van deze drukpunten. De hersenzenuwen, die via de oren bereikbaar zijn, stimuleren het zenuwstelsel om de drang naar sigaretten te onderdrukken. We proberen niet alleen de drang naar sigaretten te onderdrukken, maar ook de ontspanningsreactie te activeren. Studies tonen aan dat acupunctuur de hersenen stimuleert om endorfine, ook wel het ‘feel good’ hormoon, aan te maken. We manipuleren het lichaam met behulp van naalden en gerichte druk om mensen te helpen bij het stoppen met roken en bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen.

Studies over acupunctuur

In onze eigen praktijk hebben we veel patiënten gezien die acupunctuur met succes gebruikten voor het stoppen met roken. Meestal melden patiënten een mindere drang naar de sigaret, minder last van prikkelbaarheid, een beter humeur, minder last van de darmen en een betere nachtrust. De literatuur tot laat goede tot gemengde resultaten zien. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat acupunctuur bij alle vormen van middelenmisbruik nuttig is wanneer het samen met een conventionele behandeling wordt gebruikt om de drang naar de sigaret te verminderen.

Maar andere studies, met inbegrip van onderzoek door de Cochrane Collaboration, heeft geen sluitend bewijs gevonden van een significant effect. Het is dus wel zo dat er nog meer onderzoek naar moet worden gedaan, echter zijn er al wel meerdere studies die een goed beeld laten zien van het gebruik van acupunctuur voor het stoppen met roken.

Helpt acupunctuur om te stoppen met roken

Het doel van acupunctuur is om het verlangen dat je hebt naar de nicotine zelf te verminderen. Over het algemeen zeggen wij tegen patiënten dat ze minstens 24 uur geen tabak moeten hebben genuttigd voordat zij hun eerste acupunctuur sessie ondergaan. Als ze die stap zetten zegt ons dit dat ze de mentaliteit hebben om zonder tabak te kunnen leven. Vaak heeft de echtgenote van een patiënt de afspraak gepland, of wordt de patiënt onder druk van leeftijdgenoten aangespoord om binnen te komen. In deze gevallen zijn ze er nog niet echt klaar voor.

Als een patiënt niet klaar is om de sigaretten in zijn zak weg te gooien, zegt dat ons dat ze niet mentaal klaar zijn om te stoppen. Als de patiënten eenmaal zijn toegewijd is het van belang om meerdere behandelingen in te plannen. Het aantal bezoeken wordt kleiner naarmate de ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Uiteindelijk worden de bezoeken helemaal stopgezet wanneer de mensen van het roken af zijn.

Het beste in combinatie met andere methoden

Acupunctuur is nog effectiever als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak die andere aspecten van de integratieve geneeskunde omvat. Dit zijn onder andere:

 • Hypnotherapie, of pogingen om het onderbewustzijn te trainen om van de tabak af te komen (Acupunctuur werkt om de fysieke ontwenningsverschijnselen aan te pakken).
 • Chinese kruiden die door een acupuncturist en/of kruidendokter voor elke patiënt op maat worden gemaakt om de drang naar de sigaret te verminderen en om te helpen bij ontwenningsverschijnselen. Als veiligheidsmaatregel houden clinici de lever- en nierfunctie van patiënten nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat de kruiden goed worden gemixt.

Ongeacht de methode die je gebruikt om te stoppen met roken, het is altijd de moeite waard om deze stap te maken. Roken is namelijk één van de slechtste en meest ongezonde gewoontes die je maar kunt hebben.

Kosten Acupunctuur en Stoppen met Roken

Veel mensen vragen zich af wat de behandelkosten zijn voor acupunctuur en stoppen met roken. Laten we eerst kijken naar de kosten van een gemiddelde roker, daar ben je al gauw €2000,- per jaar aan kwijt volgens een studie uit 2016. Vergelijk dat nu met onze behandelkosten voor stoppen met roken:

 • €450,- (incl. btw)
 • 10 acupunctuur behandelingen
 • kruidenpakket op maat gemaakt om te stoppen met roken
 • Een vergoeding door de meeste zorgverzekeraars
 • Brengt meer positieve en gezonde neveneffecten met zich mee

Je hebt tot 4x meer kans om te stoppen met hulp van je huisarts of een professionele hulpverlener. Door vandaag nog een afspraak te maken met onze acupunctuur kliniek kan ook jij zonder tabak door het leven.

Voor vragen of een afspraak kunt u hier contact met ons opnemen (we reageren binnen 24 uur).

acupunctuur en afvallen

Acupunctuur en afvallen

De huidige aanpak om obesitas te bestrijden is gebaseerd op gedragswijzigingen, d.w.z. minder eten en meer bewegen. Ons is dit al dertig jaar verteld, maar de obesitascijfers blijven exploderen. Waarom? Misschien is er meer aan de hand dan alleen gedrag.

Een groeiend gebied van onderzoek naar obesitas toont aan dat de oorzaak vooral een hormonaal probleem kan zijn. Studies hebben aangetoond dat gewichtsverlies op lange termijn moeilijk te bereiken is door alleen maar te eten en te bewegen. Veel mensen denken dat een (keto-) dieet en beweging de enige oplossingen zijn voor het afslanken, maar dat is niet zo. Hormonale regulering is de sleutel om je lichaam in topconditie te krijgen om gewicht te verliezen. Een van de mechanismen achter het succes van acupunctuur bij de behandeling van een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen is het vermogen om veel van de hormonen in het lichaam te reguleren door het vrijmaken van geblokkeerde meridianen (waardoor meer “qi” in het lichaam beschikbaar is). Sommige van de effecten van acupunctuur die essentieel zijn voor gewichtsverlies zijn:

 • Eerdere studies hebben aangetoond dat acupunctuur de ‘obesitashormonen’ Grehlin en Leptine, die honger en voldoening tegengaan, reguleert.
 • Acupunctuur matigt de stressrespons, wat het vrijkomen van cortisol (het stresshormoon) helpt voorkomen. Wanneer cortisol vrijkomt, volgt al snel insuline, wat leidt tot meer vetopslag.
 • Acupunctuur staat bekend om zijn vermogen om de spijsverteringsfunctie te versterken.
 • Acupunctuur heeft invloed op serotonine dat helpt bij de behandeling van slapeloosheid. Een goede nachtrust is essentieel voor alle functies van uw lichaam, inclusief uw vermogen om af te vallen.
 • Acupunctuur Beïnvloedt de hypothalamus, het controlecentrum in de hersenen voor hormonen en neurotransmitters, waardoor het lichaam weer in balans komt (homeostase).

Al deze voordelen kunnen u helpen om uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken. Naast acupunctuur zijn goede voeding en suppletie, fitness en levensstijl aanpassingen nodig om gewicht te verliezen en om op lange termijn gewicht te verliezen. In combinatie met elkaar kunnen deze componenten een oerdegelijk programma vormen dat zelfs de meest hardnekkige gevallen kan helpen.

acupunctuur_tinnitus Den Haag

Tinnitus en Acupunctuur

Tinnitus is een storend geluid in de oren of het hoofd tijdens afwezigheid van externe geluiden. De geluiden kunnen zoemend, brullend, fluitend, sissend of rinkelend zijn. De geluiden wisselen in toon, frequentie en volume, in beide oren of in een oor. De geluiden kunnen uit het niets tevoorschijn komen, de meeste mensen storen hier erg aan.

Lees meer

hooikoorts en acupunctuur Den Haag

Hooikoorts en acupunctuur

Pollen zweven weer in de lucht, gras volop in de bloei en bomen die groeien. Dat kan maar één ding betekenen: hooikoorts. …

Long COVID-19

Long COVID-19 en Acupunctuur

De meeste mensen die Covid oplopen, worden niet ernstig ziek en worden relatief snel beter. Echter, hebben sommigen langdurige …

tabak

Acupunctuur en Stoppen Met Roken

Roken kun je ook wel omschrijven als een nicotineverslaving, het is een complexe verslaving met zowel psychologische als …