Acupunctuur

Acupunctuur is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeswijzen dat “qi” (energie) door heel je lichaam via de meridianen stroomt. Ziektes ontstaan doordat deze stroming wordt onderbroken. Als de qi in de  verstopte meridianen weer vrij kan doorstromen zullen er een toename van endorfines, pijnstillende stoffen, en ook immuunsysteem cellen worden vrijgelaten. Dit leidt tot natuurlijke pijn verlichting en een sneller herstel van het lichaam

De meeste mensen kennen acupunctuur van het feit dat het pijn en stijfheid kan verlagen. Echter, wat de meeste niet weten is dat acupunctuur effectief is voor een hoop klachten. Acupunctuur in combinatie met traditionele Chinese kruiden kunnen in een compleet natuurlijke manier veel klachten verhelpen of verlichten. De W.H.O. (World Health Organization) heeft jarenlang acupunctuur onderzocht, uit de resultaten blijkt dat acupunctuur zeker effectief is voor een heleboel symptomen, syndromen, trauma’s, ziektes en aandoeningen.

Acupunctuur begrippen

Geschiedenis
Het principe van de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat terug tot de Chinese natuur filosofie die ruim vierduizend jaar geleden ontstond. Wat is het verschil met de westerse geneeskunde? De Chinese geneeskunde versterkt meer de gezondheid en de westerse geneeskunde bestrijdt meer de ziekte. Beide aanpakken zijn nuttig en vullen elkaar aan. Hier een toelichting op een aantal begrippen.

Yin en Yang
Yin staat voor voedende kracht en yang staat voor presterende kracht. Vergelijk het met slapen (yin) en werken (yang). Of nacht en dag. Of zacht en hard. Deze krachten moeten in evenwicht zijn. Is die balans verstoord, dan spreken wij van ziekte.

Qi en meridianen
Qi (spr.: tsjie) is energie, of ook wel: bio-elektriciteit. In ons lichaam stroomt deze energie door zogenaamde meridianen. Dit zijn niet-zichtbare kanalen vlak onder de oppervlakte van de huid. Elk van deze meridianen staat in verbinding met een van onze organen. Meridianen zijn waar te nemen met een eenvoudig elektrisch meetinstrument. De getrainde acupuncturist voelt qi met de vingers. Als qi vrij kan stromen is ons lichaam in balans en spreken we van gezondheid.

Acupunctuurpunten 
De meridianen en de bijbehorende organen zijn van buitenaf te beïnvloeden door zogenaamde acupunctuurpunten. Het naaldje van de acupuncturist krijgt via zo’n punt toegang tot de qi-stroom. Bij acupressuur gebeurt dat met handen en vingers.

Pols- en tongdiagnose
De Traditionele Chinese Geneeskunde beschikt over een zeer verfijnde diagnostische techniek. Uit het voelen van de pols leidt de acupuncturist af hoe het met de vitaliteit is gesteld van de organen en van de patient als geheel. Hetzelfde geldt voor het waarnemen van de tong: kleur en vorm geven veel informatie over de situatie in het lichaam op dat moment. Zo is het mogelijk vroegtijdig verstoringen waar te nemen van de energiebalans. De Chinese dokter kan daardoor vaak onverklaarbare symptomen oplossen, en kan bij uitstek preventief werken.

Heeft u nog vragen?

Krijg binnen 24 uur antwoord
  hooikoorts en acupunctuur Den Haag

  Hooikoorts en acupunctuur

  Pollen zweven weer in de lucht, gras volop in de bloei en bomen die groeien. Dat kan maar één ding betekenen: hooikoorts. …

  Long COVID-19

  Long COVID-19 en Acupunctuur

  De meeste mensen die Covid oplopen, worden niet ernstig ziek en worden relatief snel beter. Echter, hebben sommigen langdurige …

  tabak

  Acupunctuur en Stoppen Met Roken

  Roken kun je ook wel omschrijven als een nicotineverslaving, het is een complexe verslaving met zowel psychologische als …