Blog

Lees onze artikelen en breng uw lichaam weer in balans.

tabak

Acupunctuur en Stoppen Met Roken

Roken kun je ook wel omschrijven als een nicotineverslaving, het is een complexe verslaving met zowel psychologische als fysieke componenten. Stoppen met roken is niet zo eenvoudig als je zou denken , denk maar aan het oude grapje van Mark Twain: Quitting smoking is easy. I’ve done it a thousand times.” Er zijn wel duizend behandelingen beschikbaar om te helpen stoppen met roken. Wanneer we een groot aantal behandelingen hebben om uit te kiezen, betekent dit dat we geen enkele zekere manier hebben om het probleem te behandelen.

Ondanks het ontbreken van één “wondermiddel” om nicotineverslaving te behandelen is het mogelijk om een groot aantal behandelingen te volgen of om bepaalde hulpmiddelen te gebruiken. De hulpmiddelen die hiervoor bijvoorbeeld voor gebruikt kunnen worden zijn vormen van nicotinevervanging en andere medicijnen. Echter is er een alternatief, dit is door een acupunctuur behandeling te volgen. Er is geen reden om acupunctuur niet eens te proberen bij het stoppen met roken, uit onderzoek blijkt namelijk dat het een hele hoop voordelen met zich meebrengt. In dit artikel laten wij je alles zien wat je maar moet weten over accupunctuur en stoppen met roken.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een complementaire medische behandeling waarbij bepaalde punten op het lichaam worden gestimuleerd, Dit wordt meestal gedaan met een naald die relatief diep in de huid dring om zo pijn te verlichten of om verschillende gezondheidsaandoeningen te behandelen. Deze naalden doen eigenlijk geen zeer, het is dan ook echt niet iets om vang voor te zijn. Wel is het zo dat een acupunctuur behandeling in het begin een beetje raar aan kan voelen, echter ben je hier na een paar keer al aan gewend. De acupunctuur is millennia geleden in China ontwikkeld, uit talrijke recente studies van wetenschappers in Europa en de Verenigde Staten is gebleken dat acupunctuur in ieder geval effectief is bij de behandeling van pijn en misselijkheid. Over de jaren heen zijn er dan ook steeds meer acupunctuur praktijken in ons land bij gekomen, steeds meer mensen maken kennis met deze bijzondere Chinese geneeswijze.

Een van de grootste studies tot nu toe over acupunctuur en chronische pijn – een meta-analyse van 29 goed uitgevoerde studies waarbij bijna 18.000 patiënten betrokken waren die in oktober 2012 gepubliceerd werd in het  Archives of Internal Medicine – ontdekte dat acupunctuur effectief is voor de behandeling van chronische pijn. De onderzoekers doen ook onderzoeken om te bepalen of acupunctuur kan helpen bij het behandelen van depressie, angst en mogelijk zelfs kanker. Dit laat wel zien dat wel zien dat we steeds meer te weten komen over deze unieke vorm van behandelingen. Maar laten we teruggaan naar het toepassen van acupunctuur voor het stoppen met roken.

Wat is een nicotine withdrawal?

Voordat we ingaan op de werking van acupunctuur voor het stoppen met roken is het handig om wat meer te weten te komen over het stoppen met roken in het algemeen. Mensen die willen stoppen met roken proberen zoals gezegd van een nicotine verslaving af te komen De drug nicotine is wat roken verslavend maakt. Het kan een breed scala aan effecten hebben op de hersenen, zoals:

 • een stimulerende stemming
 • vermindering van depressie
 • vermindering van de prikkelbaarheid
 • verbetering van de concentratie en het kortetermijngeheugen
 • het produceren van een gevoel van welzijn
 • verminderde eetlust

Nicotine kan net zo verslavend zijn als andere drugs, waaronder alcohol, cocaïne en morfine. Naast nicotine zitten er in tabak ongeveer 70 carcinogenen. Deze chemische producten kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, waaronder ziekten zoals longkanker, hartkwaal, en hartfalen. In een poging om deze ziekten te voorkomen, proberen miljoenen rokers elk jaar te stoppen met roken. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, zegt 68 procent van de rokers dat ze vanaf 2015 volledig willen stoppen met roken. De withdrawal van de nicotine maakt het moeilijker om op te houden met roken. De symptomen van een nicotine-withdrawal kunnen binnen 30 minuten na het laatste gebruik van tabak beginnen, deze zijn afhankelijk van het verslavingsniveau. Factoren zoals hoe lang je al tabak rookt en hoeveel tabak je dagelijks rookt, zijn van invloed op de ernst van de symptomen. Symptomen van een nicotine-withdrawal  zijn onder andere:

 • intense verlangen naar nicotine
 • tintelingen in de handen en voeten
 • zweten
 • misselijkheid en buikkramp
 • constipatie
 • hoofdpijn
 • hoesten
 • keelpijn

Deze symptomen nemen na verloop van tijd af, echter zullen ze na een paar dagen wel hun piek bereiken. Wanneer je over deze piek heen bent zal het al een stuk eenvoudiger zijn om de sigaret links te laten liggen. Het punt is alleen dat veel mensen niet zelf op dit kantelpunt terecht komen, zij hebben hier hulp bij nodig. Dit is dan ook precies waar de acupunctuur een belangrijke rol kan gaan spelen. Hieronder laten we je zien wat de rol van een acupuncturist is bij het helpen met stoppen met roken.

Wat doet de acupuncturist voor het stoppen met roken?

Een acupuncturist richt zich op bepaalde gebieden van het lichaam voor verschillende aandoeningen. Als het gaat om het helpen van rokers om te stoppen met roken, zijn de drukpunten in de oren bijzonder effectief bij het onderdrukken van de drang naar de sigaret. De National Acupuncture Detoxification Association ondersteunt een heel protocol rond deze set van oor drukpunten voor verslaving. Tussen de acupunctuurbehandelingen door kunnen patiënten thuis ‘oor zaden’ gebruiken, een vorm van acupressuur. Dit houdt in dat er kleine balletjes op het oor worden geplaatst met plakband in de doelgebieden. Deze techniek stelt patiënten in staat om zichzelf te behandelen door druk uit te oefenen op punten op het oor om de drang om te roken te verminderen.

Er is een hele hoop onderzoek gedaan naar het gebruik van deze drukpunten. De hersenzenuwen, die via de oren bereikbaar zijn, stimuleren het zenuwstelsel om de drang naar sigaretten te onderdrukken. We proberen niet alleen de drang naar sigaretten te onderdrukken, maar ook de ontspanningsreactie te activeren. Studies tonen aan dat acupunctuur de hersenen stimuleert om endorfine, ook wel het ‘feel good’ hormoon, aan te maken. We manipuleren het lichaam met behulp van naalden en gerichte druk om mensen te helpen bij het stoppen met roken en bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen.

Studies over acupunctuur

In onze eigen praktijk hebben we veel patiënten gezien die acupunctuur met succes gebruikten voor het stoppen met roken. Meestal melden patiënten een mindere drang naar de sigaret, minder last van prikkelbaarheid, een beter humeur, minder last van de darmen en een betere nachtrust. De literatuur tot laat goede tot gemengde resultaten zien. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat acupunctuur bij alle vormen van middelenmisbruik nuttig is wanneer het samen met een conventionele behandeling wordt gebruikt om de drang naar de sigaret te verminderen.

Maar andere studies, met inbegrip van onderzoek door de Cochrane Collaboration, heeft geen sluitend bewijs gevonden van een significant effect. Het is dus wel zo dat er nog meer onderzoek naar moet worden gedaan, echter zijn er al wel meerdere studies die een goed beeld laten zien van het gebruik van acupunctuur voor het stoppen met roken.

Helpt acupunctuur om te stoppen met roken

Het doel van acupunctuur is om het verlangen dat je hebt naar de nicotine zelf te verminderen. Over het algemeen zeggen wij tegen patiënten dat ze minstens 24 uur geen tabak moeten hebben genuttigd voordat zij hun eerste acupunctuur sessie ondergaan. Als ze die stap zetten zegt ons dit dat ze de mentaliteit hebben om zonder tabak te kunnen leven. Vaak heeft de echtgenote van een patiënt de afspraak gepland, of wordt de patiënt onder druk van leeftijdgenoten aangespoord om binnen te komen. In deze gevallen zijn ze er nog niet echt klaar voor.

Als een patiënt niet klaar is om de sigaretten in zijn zak weg te gooien, zegt dat ons dat ze niet mentaal klaar zijn om te stoppen. Als de patiënten eenmaal zijn toegewijd is het van belang om meerdere behandelingen in te plannen. Het aantal bezoeken wordt kleiner naarmate de ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Uiteindelijk worden de bezoeken helemaal stopgezet wanneer de mensen van het roken af zijn.

Het beste in combinatie met andere methoden

Acupunctuur is nog effectiever als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak die andere aspecten van de integratieve geneeskunde omvat. Dit zijn onder andere:

 • Hypnotherapie, of pogingen om het onderbewustzijn te trainen om van de tabak af te komen (Acupunctuur werkt om de fysieke ontwenningsverschijnselen aan te pakken).
 • Chinese kruiden die door een acupuncturist en/of kruidendokter voor elke patiënt op maat worden gemaakt om de drang naar de sigaret te verminderen en om te helpen bij ontwenningsverschijnselen. Als veiligheidsmaatregel houden clinici de lever- en nierfunctie van patiënten nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat de kruiden goed worden gemixt.

Ongeacht de methode die je gebruikt om te stoppen met roken, het is altijd de moeite waard om deze stap te maken. Roken is namelijk één van de slechtste en meest ongezonde gewoontes die je maar kunt hebben.

Kosten Acupunctuur en Stoppen met Roken

Veel mensen vragen zich af wat de behandelkosten zijn voor acupunctuur en stoppen met roken. Laten we eerst kijken naar de kosten van een gemiddelde roker, daar ben je al gauw €2000,- per jaar aan kwijt volgens een studie uit 2016. Vergelijk dat nu met onze behandelkosten voor stoppen met roken:

 • €450,- (incl. btw)
 • 10 acupunctuur behandelingen
 • kruidenpakket op maat gemaakt om te stoppen met roken
 • Een vergoeding door de meeste zorgverzekeraars
 • Brengt meer positieve en gezonde neveneffecten met zich mee

Je hebt tot 4x meer kans om te stoppen met hulp van je huisarts of een professionele hulpverlener. Door vandaag nog een afspraak te maken met onze acupunctuur kliniek kan ook jij zonder tabak door het leven.

Voor vragen of een afspraak kunt u hier contact met ons opnemen (we reageren binnen 24 uur).

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hooikoorts en acupunctuur Den Haag

Hooikoorts en acupunctuur

Pollen zweven weer in de lucht, gras volop in de bloei en bomen die groeien. Dat kan maar één ding betekenen: hooikoorts. …

Long COVID-19

Long COVID-19 en Acupunctuur

De meeste mensen die Covid oplopen, worden niet ernstig ziek en worden relatief snel beter. Echter, hebben sommigen langdurige …

tabak

Acupunctuur en Stoppen Met Roken

Roken kun je ook wel omschrijven als een nicotineverslaving, het is een complexe verslaving met zowel psychologische als …