Chinese dokter Dhr Li


Chinese dokter Ms Chen


HISTORY

Het principe van de Tradtionele Chinese Geneeskunde gaat terug tot de Chinese natuurfilofosofie die ruim vierduizend jaar geleden ontstond. Wat is het verschil met de westerse geneeskunde? De Chinese geneeskunde versterkt meer de gezondheid en de westerse geneeskunde bestrijdt meer de ziekte. Beide aanpakken zijn nuttig en vullen elkaar aan. Hier een toelichting op een aantal begrippen.

Yin en Yang
Yin staat voor voedende kracht en yang staat voor presterende kracht. Vergelijk het met slapen (yin) en werken (yang). Of nacht en dag. Of zacht en hard. Deze krachten moeten in evenwicht zijn. Is die balans verstoord, dan spreken wij van ziekte.

Qi en meridianen
Qi (spr.: tsjie) is energie, of ook wel: bio-elektriciteit. In ons lichaam stroomt deze energie door zogenaamde meridianen. Dit zijn niet-zichtbare kanalen vlak onder de oppervlakte van de huid. Elk van deze meridianen staat in verbinding met een van onze organen. Meridianen zijn waar te nemen met een eenvoudig elektrisch meetinstrument. De getrainde acupuncturist voelt qi met de vingers. Als qi vrij kan stromen is ons lichaam in balans en spreken we van gezondheid.

his

Acupunctuurpunten
De meridianen en de bijbehorende organen zijn van buitenaf te beinvloeden door zogenaamde acupunctuurpunten. Het naaldje van de acupuncturist krijgt via zon punt toegang tot de qi-stroom. Bij acupressuur gebeurt die beinvloeding met handen en vingers.

Pols- en tongdiagnose
De Traditionele Chinese Geneeskunde beschikt over een zeer verfijnde diagnostische techniek. Uit het voelen van de pols leidt de acupunturist af hoe het met de vitaliteit is gesteld van de organen en van de patient als geheel. Hetzelfde geldt voor het waarnemen van de tong: kleur en vorm geven veel informatie over de situatie in het lichaam op dat moment. Zo is het mogelijk vroegtijdig verstoringen waar te nemen van de energiebalans. De Chinese dokter kan daardoor vaak onverklaarbare symptomen oplossen, en kan bij uitstek preventief werken.Copyright © 2014 Acupuncture & Herbs Clinic. All rights reserved(Ȩ).
Acupuncture & Herbs Clinic | Koningin Julianalaan 227(4e Etage), 2273 JE Voorburg | MP: 0619199889 | info@chinesepraktijk.nl
KvK : Nr. 5310 5893  |  RBCZ Licentienummer: 104035R | SRBAG registratienummer: 354006 | AGB-Code: 90-042843